Minden, amit a Civil Kurázsiról tudni akarsz

Projektünket támogatásod segítségével tovább folytatjuk!

Add nekünk az egy százalékod! 18260144-2-43


1% Te Mit Tennél?

Rasszisták, homofóbok a stadionokban

Mit tehetünk, ha a futballpályán vagy a nézőtéren diszkriminációt tapasztalunk?


Banán és őserdei zúgás


A ghánai származású Gerald Asamoah labdarúgót - a német élvonalban szereplő Schalke csapat csatárát - 2006 szeptemberében rasszista bekiabálásokkal szidalmazták. Asamoah így nyilatkozott a meccs után: "Azt hittem, ezek az idők már elmúltak. Súlyosan megsértettek." Az eset végigfutott a médián, a nyilvánosságra sokkoló hatást tett, és a Hansa Rostock csapata az új rasszizmus elleni FIFA irányelvek alapján pénzbüntetést kapott.


A hétköznapok teljesen másképp festenek az alsóbb ligákban. Itt a rasszizmus és idegengyűlölet sajnos újra és újra különböző formákban lép fel. Így a homofóbia, tehát a leszbikusok és a melegek diszkriminációja is, ami mélyen a futballban gyökerezik. A bírót gyorsan lezsidózzák egy-egy nem tetsző döntésnél, a játékosokat bőrszínük vagy származásuk lapján támadják. Őserdei zúgások, gyalázó bekiabálások mint "kanák" (csendes óceáni szigetlakó), néger, "zsidókoca", "hulladék-fidzsi" gyakran már a normális hangnemhez kezdenek tartozni. Az ilyen esetek csak ritkán járnak következménnyel.


A melegeket is diszkriminálják a futballban, noha a legtöbben valószínűleg nem ismernek ilyet, hiszen eddig egy profi futballista sem coming-outolt. A buzizás napirendi szinten jelen van a futballpályán, "Valamit mégiscsak ordítani kell" és "Ez hozzátartozik a focihoz" - hangzik a magyarázkodás.


A bírók, trénerek, játékosok túl gyakran inkább becsukják a fülüket, hogy nehogy nagyobb baj legyen. Egyfelől a félelem miatt, hogy a meccs után esetleg megtámadják, másfelől az érintett csapatok próbálják az ügyet elbagatellizálni: "De ez teljesen normális, mindig is ezt csináltuk", "Ez csak egy szitokszó".


Semmi tűrés


A szövetségeknek és az egyesületeknek erős érdekük, hogy a rasszizmus, az idegengyűlölet és a diszkrimináció minden fajtája ellen föllépjenek. Az ilyen eseteket ne csak eltűrjétek, hanem jelentsétek a szövetségnek, nézőként is fel lehet hívni telefonon a sportbíróságokat.


Világos keretfeltételeket szabni


Első lépés lehet a stadionok és az egyesületek szabályzatába antidiszkriminációs paragrafusok bevezetése. Ezeknek nyomatékosan szólniuk kellene a szexizmus minden fajtája ellen is, és mindenki számára jól látható helyen ki kellene őket helyezni.
Egyértelmű jelet adni a diszkrimináció ellen


Gyakran az jelenti a civil kurázsit, amikor egy néző más "rajongók" megnyilvánulásaira egyértelműen reagálnak, és világossá teszik, hogy az ilyen magatartást az ő egyesületük nem tűr. Szólítsátok meg őket, hogy ezzel a viselkedéssel csak rombolják a csapatotok imázsát.


Gyakran azonban olyan nagy az ignorancia, hogy ennél többnek kell történnie. Éppen ilyen aktuális esetek miatt, amelyek tűrhetetlen állapotokig fajulnak, rajongói kezdeményezések és projektek jönnek létre.


Szolidaritást mutatni


Azokat a csoportokat, akik a rasszizmus és diszkrimináció potenciális áldozatai, külön meg lehet hívni a stadionba, a sportpályára vagy közös rendezvényekre. Így jelzitek feléjük, hogy szívesen fogadjátok őket, és nem kell félniük támadásoktól.


Anyagi támogatás


A rajongói projekteket, helyi vagy regionális aktivitásokat, mint a fent említett rendezvényszervezés, szórólapok, zászlók, transzparensek készítése, együttműködés kialakítása egyesülettel stb., a FARE (Football Against Racism in Europe, "Futball a rasszizmus ellen Európában") kis összeggel támogatja. Antirasszista célú tervvel bárki pályázhat, az elfogadott projektek 400 Euro összegig kapnak támogatást.


(Németországban ezen rajongói projektek főállású dolgozói is kapnak anyagi támogatást, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB), az adott közösség és tartomány finanszírozásával.)Forrás: 11 Fragen nach 90 Minuten. Hrsg. von Bündnis für Demokratie und Toleranz. Berlin, Frankfurt / Main, April 2008, http://www.aktion-zivilcourage.de/downloads/Buendnis_Toleranz.pdf


Összeállította és fordította Gubicskó Ágnes


"A fejekből rúgni a szexizmust"

SZÁMKÓDOK a mezeken

A nacionálszocializmus minden szimbólumára érvényes (horogkereszt stb.): aki nyilvánosan használja, 3 évig terjedő börtönbüntetésre ítélhető. Módosított szimbólumok is büntethetők, ha azok összetéveszthetők az eredetivel.


Jürgen Klinsmanns futballista mezszáma a 18-as volt, sok rajongó ezért vásárolt ilyen trikót. A szélsőjobboldaliak számára azonban a 18-as szám Adolf Hitlert jelenti, a név két kezdőbetűjének alfabetikus helyére utal. Ez nem büntethető és nehéz megítélni.


Számkódok:

18 (= Adolf Hitler)

88 (= Heil Hitler)

14 illetve 14 szó (David Lane amerikai náci idézetére utal)

14/88 illetve 1488

28 (= Blood & Honour - Németországban betiltott náci szervezet)

168:1 (Az 1995-ben Oklahomában történt szélsőjobboldali bombatámadásra utal, ahol 168 ember vesztette életét.)


Két poztitív példa - Koedukált és multietnikus csapatok

A brandenburgi ifjúsági sportegyesület utcafoci edzéseket tart szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok számára. Vegyes csapatokat alakítanak ki, lányokból és fiúkból, valamint bíró helyett egy "tanácsadóból", és a fairplay gondolkodás áll az előtérben. Játék előtt a csapatok közösen jelölik ki a szabályokat, és közösen választják ki maguk közül a "tanácsadót".


A Türkiyemspor Berlin multietnikus felépítésű csapat. Hét különböző nemzetiségű játékosaival az első osztályban játszik. Az edző és az egyesület vezetője német származásúak. A Türkiyemspor az elmúlt években, iskolákkal, ifjúsági klubokkal, egyesületekkel és mecsetekkel közösen egy projekt-hálózatot fejlesztett ki a sportban megjelenő rasszizmus és erőszak ellen. Részt vesznek az Actival Kupán, amely papok, imámok és rabbik részvételével három éve keresztény, muszlim, zsidó és ateista csapatokat hoz össze.