Minden, amit a Civil Kurázsiról tudni akarsz

Projektünket támogatásod segítségével tovább folytatjuk!

Add nekünk az egy százalékod! 18260144-2-43


1% Te Mit Tennél?

Szélsőjobbos boltok a városban

Mit tehetek, ha a városomban náci-bolt nyílik?


Aránylag új jelenség, hogy a szélsőjobboldali tábor saját üzleteket nyit az általa kedvelt ruházati márkák árusítására - és nem hátsóudvarokban, hanem prominens bevásárlóhelyeken. Velük párhuzamosan egyre nagyobb az ellenállás is.


Johannes Radke interjúja Stephanie Kesselbauerrel ("Boltbezárás Szövetség", Lipcse), 2010


Milyen hatással lehet egy környékre, ha ott egy

szélsőjobb boltot nyitnak?


Egy üzlet, ami árukínálatával szélsőjobbos vevőkört céloz meg,

nagyon gyorsan, egyik napról a másikra erősen meg tudja

változtatni egy egész városnegyed klímáját is. Így egy üzlet

erődemonstrációt is jelent. Azt akarja mutatni, hogy a szélsőjobb

létezik és erős. Az ilyen üzletek gyorsan szervezett nácik

rendszeres találkozóhelyeivé válnak - s így a bolt előtti rész, az

utca veszélyes hellyé válik mindazok számára, akik nem passzolnak

a világképükbe, egy migráns vagy egy hajléktalan vagy egyszerűen

csak egy nem-jobboldali lakó számára.


Lipcsében a Thor-Steiner-üzlet elé bejelentett két tiltakozási akció

alatt brutális túlkapások történtek. Egyszer a Jusos (Németország

Szociáldemokrata Pártja (SPD) ifjúsági szervezete) standját

megtámadták a nácik, másik alkalommal szélsőjobboldali huligánok

lerohanták a tüntetőket.


Mik a legelső lépések, ha az ember tudomást szerez róla,

hogy a környéken náci-boltot akarnak nyitni?


A legfontosabb, hogy más emberekkel összefogjunk. Következő

lépésben azt kell megnézni, hogyan lehet a nyilvánosságot tájékoztatni.

Kapcsolatba kell lépni a sajtóval és a lakókkal is, de mindenekelőtt a bérbeadót közvetlenül informálni. Végül a tüntetés legkülönbözőbb formáit lehet használni. Ez lehet akár színházi akció is, ami Lipcsében prímán működött.


Mi a "Boltbezárás Szövetség", és hogyan jött létre?


2007 szeptemberében Lipcse belvárosában hirtelen megnyílt egy Thor-Steiner-üzlet. Nem sokkal a nyitás után szerveződött egy tüntetés a bolt ellen, amin 2000 ember vett részt, és aztán gyorsan összejött egy csoport, akik hosszabb távon is fel akartak lépni. Így antifasiszta kezdeményezések, politikával, kultúrával foglalkozók és helyi lakosok egy asztalhoz ültek, s gondolkozni kezdtek, mit lehetne tenni közösen. A "Boltbezárás Szövetség"-gel egyrészt a bolt ellen akartunk tüntetni, másrészt felvilágosító munkát indítani az új náci-lifestyle-ról.


Eredményes volt a munkájuk?


Mindenképp. Három hónappal a nyitás után a boltot bezárták. A bérlő pert indított az üzlet újranyitásáért, de 2009 júniusáig végleg ki kellett pakolnia az épületből. A tüntetéseink hozzájárultak a nyilvánosság érzékenyítésében, a város legnagyobb egyetemi klubja tilalmat adott ki a Thor Steiner ellen, és végül a főpolgármester is felszólalt nyilvánosan a bolt üzemeltetése ellen.

A legnagyobb eredményünket azonban abban látjuk, hogy a szövetség időközben már két éve sikeres munkát végez különböző területeken, így létrehoztunk egy olyan weblapot ("ChronikLE.org" http://www.chronikle.org ), amely dokumentálja a szélsőjobboldali és rasszista túlkapásokat Lipcsében.Mit gondol, mi áll annak a hátterében, hogy a Thor-Steiner-Cég már több nagyvárosban is, prominens helyeken próbál üzleteket nyitni?


A Thor Steiner mindenekelőtt egy profitorientált vállalkozás, egy nagyvárosban nyilván nagyobb bevételre számíthat. Jelenleg még leginkább az interneten keresztül árusítanak, de a márka próbálja javítani az imidzsét, és új vásárlói rétegeket igyekszik megszólítani. Ha ezt egy sikkes bevásárlói környezetben teszi, akkor "teljesen normális"-ként tudja feltüntetni magát.


Sok esetben a bezárás után az érintett üzletek ugyanabban a városban egyszerűen egy új boltot nyitnak, és minden kezdődik előlről pontosan ez a helyzet valószínűleg Lipcsében is. Már a bírói tárgyaláson, amikor meghozták a Thor-Steiner üzletek bezárásáról szóló ítéletet, az ügyvéd kijelentette, hogy az újabb üzletek felkutatásán lesznek.


Mennyi értelme van az önök elkötelezettségének egyáltalán?


Ha a Thor Steiner-nek sikerül újabb boltot nyitnia Lipcsében, fennáll természetesen a veszély, hogy sok embernek már nem lesz kedve újra az utcára menni. Éppen ezért nem csak egyetlen bolt ellen dolgozunk, hanem a szélesebb szélsőjobboldali problematikával is foglalkozunk.Forrás: Netz gegen Nazis, http://www.netz-gegen-nazis.de/artikel/was-ist-schlimm-daran-wenn-meiner-stadt-ein-laden-fuer-rechte-szeneklamotten-eroeffnet-6464Fordította Gubicskó Ágnes


Baloldali demonstrálók a Thor Steiner divatmárka egy új üzlete előtt tüntetnek Halléban. (Foto: DPA)

A Thor Steiner egy német divatmárka, legfőképp nacionalisták körében elterjedt.

Thor a skandináv-germán mitológiában a mennydörgés, a vihar és a termékenység istene.

Felix Steiner náci parancsnok volt a II. világháborúban.Lipcse: Félelem a náci-ruhás jegyellenőröktől

2010. március 15.


Thor Steinert, a neonácik által évek óta közkedvelt ruhamárkát, viselt egy LVB (Lipcsei Közlekedési Vállalat) jegyellenőr is.


Március 15.-én a lipcsei 1-es villamoson egy LVB jegyellenőr felszólított egy fiatal férfit, hogy mutassa fel a jegyét. Az utasnak, miután ezt megtette, feltűnt az ellenőr sapkája, amelyet nagy betűkkel a Thor Steiner náci ruhamárka díszített. A fiatal férfi fenyegetve érezte magát látva ennek a jelképnek a nyílt felvállalását.


Ezt követően az érintett felhívta az LVB ügyfélszolgálatát, és panaszt tett, hogy a vállalat alkalmazottai, akik ráadásul nyíltan az LVB nevében lépnek föl és "ellenőriznek", nácik által viselt márkát hordanak. Az érintett bejelentése után az alkalmazott közölte, hogy "igen, ebben az országban véleményszabadság van", és a "Thor Steiner márkát viselők is emberek". Ezenkívül kifejtette: Amíg valakit nem támadnak, nem sértenek, nem zavarnak meg, addig a Thor Steiner az LVB-nél nem jelent problémát.


Az LVB közlése szerint leányvállalatuk, az LSB (Lipcsei Szolgálati Vállalat) kap tőlük megbízást a menetjegyek ellenőrzésére. Természetesen ők választják ki a dolgozóikat is. A dolgozók számára alapvető előírás, hogy a ruházatukon nem lehet semmilyen szervezet vagy szellemi irányzat jelképe. Az utas jelentése alapján úgy tűnik, a vevőszolgálati dolgozó nem ismerte ezt a szabályt. Az LSB a ruhadarab viselését azonnal betiltotta. Az ellenőr azt mondta, hogy ő nem volt tudatában, hogy milyen szimbólum van a sapkáján. Az ügyfélszolgálattal való ominózus telefonbeszélgetésről az LVB nem közölt adatokat. "Sajnos nem lehet rekonstruálni, adatvédelmi okokból sem" - mondták.


Forrás: ChronikLE.org, http://www.chronikle.org