Minden, amit a Civil Kurázsiról tudni akarsz

Projektünket támogatásod segítségével tovább folytatjuk!

Add nekünk az egy százalékod! 18260144-2-43


1% Te Mit Tennél?

Gyakorlatok

Hosting & Design: BitZona
A civil kurázsi gyakorolható, fejleszthető!

A civil kurázsi nem velünk született viselkedési mód, viszont mindenki által elsajátítható és fejleszthető. A következő feladatok abban segítenek, hogy kipróbáld, fejleszd civil bátorságodat védett, támogató környezetben. Kérd meg barátaidat, kollégáidat, csináljátok végig ezeket a gyakorlatokat együtt. A feladatok kisebb és nagyobb csoportban is kipróbálhatók.

1. feladat
Hallasd a hangod! Beszédgyakorlat
A gyakorlat célja: kelts figyelmet a hangod használatával
A gyakorlat időtartama: 15 perc
Szerepek: csoporttagok, moderátor

Ebben a gyakorlatban kitapasztalhatod, hogyan keltsd fel pusztán csak a
hangoddal a körülötted állók figyelmét. Az emberek általában nincsenek
tisztában azzal, milyen hatalma van a hangjuknak. Ha tisztán és jól hallhatóan,
határozott hangon szólítjuk meg a körülöttünk lévőket az olyan bizalmat
kölcsönöz fellépésünknek, amire szükségünk van olyankor, amikor nehéz
helyzetbe kerülve mások figyelmének felkeltésére törekszünk.

1. lépés: Előkészületek
Mindenki találjon ki egy olyan helyzetet, amelyben szükség van mások figyelmének a felkeltésére. Íme néhány példa: tüzet észlelsz, észreveszed, hogy valaki ellopja egy nő táskáját, szemtanúja vagy valaki zaklatásának stb. Gondoljátok végig, mit mondanátok vagy tennétek ilyen helyzetekben és hogyan, milyen módon hallatnátok a hangotokat.
2. lépés: A jelenet
A gyakorlat minden résztvevője szétszóródik a helyiségben és beszélgetni kezdtek. A moderátor elvegyül a beszélgetők között és véletlenszerűen kiválaszt valakit a válla megérintésével. Akit kiválasztottak, annak kizárólag a hangja használatával kell felhívnia a beszélgető többiek figyelmét kitalált problémájára.
3. lépés: Értékelés
Képes voltál figyelmet kelteni? Amennyiben igen, mit gondolsz, mi volt az oka? Ha nem, mi volt a probléma? Hogy hatott a közbelépésed másokra? Megértették az átadni kívánt üzenetet? Vitassátok meg a véleményeiteket és megfigyeléseiteket. A gyakorlatot addig lehet ismételni, amíg mindenkire sor kerül, hogy hallathassa a hangját.

Ez az egyszerű gyakorlat fokozhatja magabiztosságodat és képessé tehet arra, hogy hangosan és határozottan tudd felhívni mások figyelmét egy vészhelyzetre.

2. feladat
Showtime! Fórum Színház
A gyakorlat célja: begyakorolni konkrét cselekvési lehetőségeket egy rasszista megnyilvánulás kezelésére a buszon
A gyakorlat időtartama: kb. 60 perc
Szerepek: utasok, buszvezető, támadók, megtámadott személy, moderátor

Ez az interaktív szerepjáték arra szolgál, hogy kitaláljatok és elemezzetek különféle lehetőségeket a probléma megoldására. A játék azt is lehetővé teszi, hogy ki is próbáljátok a különféle megoldási módokat, amelyek alkalmazhatók rasszista megnyilvánulások kezelésére.


1. lépés: Előkészületek
Képzeljétek el, hogy utaztok a buszon és rasszista megnyilvánulást láttok.
Mielőtt elkezditek a játékot, vitassátok meg a különféle közbelépési
stratégiákat. Mi lehetne a civil kurázsi kinyilvánításának megfelelő módja?
Hogyan reagálnátok? (Segítséget nyújthat ehhez a honlapon a
Civil kurázsi/Civil kurázsi a gyakorlatban alatt írtak megvitatása, végiggondolása)

2. lépés: Szerepkiosztás
Hogy valós keretet adjatok a szituációs játéknak, alakítsatok ki egy busz belsejéhez hasonló helyszínt székekből. Ez lesz a színpad. Ezután osszátok ki a szerepeket egymás között. Legyen egy moderátor is, aki végig irányítja a csoportot a jelenet alatt és folyamatosan figyeli, mi történik; válasszatok egy támadót aki a rasszista megjegyzéseket teszi és egy embert, aki a megtámadott szerepét játssza. A többiek közül egy valaki a buszvezetőt játssza, néhányan pedig az utasokat.

3. lépés: A jelenet és a cselekvési lehetőségek
Amint megállapodtatok abban, hogy mi történik a jelenetben és milyen közbelépési lehetőségeket jelenítetek meg, a moderátor megadhatja a jelet a kezdésre. A szereplők elfoglalják a helyüket a színpadon, a többiek figyelik, mi történik…
Képzeljétek el, hogy egy buszon vagytok. Amikor a támadó elkezd rasszista megjegyzéseket tenni, a többiek közbelépnek az előre megegyezett módon. Koncentráljatok arra, hogy amennyire csak lehet gyorsan és konkrét módon avatkozzatok közbe.

4. lépés: Elemzés, értékelés és további közbelépési lehetőségek
A gyakorlat befejeztével osszátok meg egymás között benyomásaitokat, tapasztalataitokat. Hogy éreztétek magatokat a jelenet közben? Felbátorodtatok-e, éreztétek-e a körülöttetek lévők támogatását? Ha nem, mi hiányzott ehhez? Gondoljátok, hogy a színpadi reakcióitok működnének a valós életben is? Vitassátok meg az eredményeket az egész csoporttal, osszátok meg tapasztalataitokat és elképzeléseiteket mindenkivel. Játsszátok el a jelenetet többször is, más-más megoldási módokat kipróbálva. Ez segít abban, hogy különféle megoldási lehetőségeket kipróbáljatok, teszteljetek, megtaláljátok a hozzátok legjobban illőt. Mindig elemezzétek és közvetítsétek benyomásaitokat a csoport felé.

A „Fórum Színház” gyakorlat megerősíti az önbizalmad és megmutatja mennyire hatékony és eredményes lehet az együttes cselekvés. A módszer egyik további nagy előnyét azok a visszajelzések jelentik, amelyeket a csoport többi tagjától kapsz. Annak ellenére, hogy a gyakorlat nem a való élet, megteremti annak a lehetőségét, hogy valódi érzelmeket felmutató „igazi” emberekkel éld át a szituációt. A feladat továbbá abban is segít, hogy valamiféle elképzelésed alakulhasson ki arról, hogy közbelépésed miként befolyásolhat a gyakorlatban egy szituációt.


Fordította: Schwarcz Gyöngyi
Forrás: United Information Leaflet 30. (http://www.unitedagainstracism.org/pdfs/CourageLeaflet_GB.pdf)