Minden, amit a Civil Kurázsiról tudni akarsz

Projektünket támogatásod segítségével tovább folytatjuk!

Add nekünk az egy százalékod! 18260144-2-43


1% Te Mit Tennél?

Gyűlöletbeszéd a kocsmában


Egy kocsmában üldögélsz és arra leszel figyelmes, hogy a melletted lévő asztaltársaság tagjai megalázóan beszélnek a homoszexuálisokról. Ahogy egyre inkább olyan dolgokat kezdenek el hangoztatni, hogy a meleg férfiak nem is „igazi férfiak” hanem „perverzek, akik csak a HIV vírust terjesztik”, kellemetlen csend telepszik a helyiségre.


Te mit tehetsz

A célod, hogy megállítsd és kifogásold a gyűlöletbeszédet. Miközben ezt teszed, tartsd észben a következőket:


- Világosan juttasd kifejezésre, hogy az ilyen állítások diszkriminatívak és tűrhetetlenek. Tedd világossá, hogy te nem vagy hajlandó tolerálni olyan embereket, akik nyilvánosan próbálnak gyűlöletet kelteni mások ellen.

- Ne keveredj hosszas szóváltásba a csoporttal, de szólíts meg másokat a kocsmában és szögezd le, hogy te más álláspontot képviselsz a témában.

- Gondold végig, hogyan fogalmazod meg álláspontodat. Ne félj attól, hogy esetlegesen alul maradnál az érveiddel. Véleményed kinyilvánítása azt szolgálja, hogy személyes jelzéseket küldjél és nem azt, hogy megalapozott érvrendszert fejtsél ki a témában. Az alábbi példát is használhatod: „Én tűrhetetlennek tartom az ilyen megjegyzéseket. Hiszek abban, hogy minden embert egyforma jogok és méltóság illet meg, és azok, akik előítéleteket táplálnak és rasszista megjegyzéseket tesznek, megosztják a társadalmunkat.” Egy ilyen reakció hiteles. Megtöri a csendet és reakcióra készteti a kocsmában ülő embereket, arra sarkallhatja őket, hogy támogassanak, amennyiben ők is ugyan olyan kényelmetlenül érzik magukat a kialakult helyzetben.

- A gyűlöletbeszéd olyan megnyilvánulást jelent, amelynek célja lealacsonyítani másokat vagy előítéleteket felkorbácsolni mások ellen azok származása, vallása, neme vagy szexuális beállítódása miatt. A gyűlöletbeszéd büntetőjogi felelősséget von maga után, ha uszítással is párosul. Amennyiben az általad átélt szituációban is ez történik, azonnal hívd a rendőrséget és mondd el mi történt. Kérd meg a többi vendéget, hogy támogassanak, mint szemtanúk. A vallomásod nagyobb súllyal bír majd ha mások is megerősítik.

- Megkérheted a kocsma tulajdonosát, hogy szólítsa fel távozásra a kirekesztő beszédmódot alkalmazó vendégeket. A tulajdonosnak érdeke, hogy megelőzze bármiféle bűnügy megtörténtét a kocsmájában.


Tartsd szem előtt, hogy a közbelépés ilyen kritikus helyzetekben nem arra szolgál, hogy megváltoztasd az elkövetők szemléletmódját. Sokkal inkább arról szól, hogy megszólítsd a „csendes többséget”, vagyis a többi vendéget a kocsmában. A világos személyes állásfoglalás lényege hogy szembehelyezkedjen a kirekesztő megjegyzésekkel úgy, hogy egyértelműen megfogalmazod saját véleményedet és hangoztatod az emberi jogok és a méltóság fontosságát. Ezzel védelmedbe veszed azokat az embereket a kocsmában, akik megbántva vagy fenyegetve érezték magukat az elkövetők által hangoztatott vélemények miatt.Fordította: Schwarcz Gyöngyi

Forrás: United Information Leaflet 30. (http://www.unitedagainstracism.org/pdfs/CourageLeaflet_GB.pdf)