Minden, amit a Civil Kurázsiról tudni akarsz

Projektünket támogatásod segítségével tovább folytatjuk!

Add nekünk az egy százalékod! 18260144-2-43


1% Te Mit Tennél?

Nácik a neten

Netikett - Mit tehetek, ha az internetes "fórumomat" megszállják a szélsőjobboldali bejegyzések?


Egy demokratikus párbeszéd a résztvevők egyenjogúságán és nyitottságán alapul. A szélsőjobboldali beszédben ezzel szemben nem arról van szó, hogy érveket cseréljenek, hanem az agitációról, hogy még több teret hódítsanak maguknak. Gyakran a "szómegragadó-stratégiával" élnek, ami azt jelenti, hogy témákat dobnak föl és dominanciát akarnak szerezni. Megmondani nekik, hogy ehhez nincs joguk, nemcsak hogy legitim, de feltétlen fontos is - a hálón is, ahol alapvetően az érvényes, mint a "való" életben.


Egyértelmű és világos szavakat találni


Egy internetes fórumban a bűnözésről vitatkoznak, és egy hozzászóló folyamatosan általános megjegyzéseket tesz a külföldiekre vonatkozóan, szerinte minden egyes törvényszegésért ők a felelősek Németországban.


Ha valaki általánosít, ha a téma más aspektusai háttérbe szorulnak (például a szegénység), akkor legalábbis nem egy megfelelő társalgási stílus áll fönn. Ezt szóvá lehet tenni és megmondani, hogy az ilyen "egyirányú utca-érvelés" rasszista előítéleteket transzportál.


Kérdezni


"Ezt honnan tudod?", "Nem értem, hogy ez a két dolog hogy is függ össze?", Van erre konkrét példád?".  A kérdezés elbizonytalanítja a meggyőződéses, általánosító frázisokat dobáló beszédét, rámutathat ellentmondásaira és állításainak abszurditására. "Tényleg ezt akarnád?". A szélsőjobboldali érvelés következményeire való rákérdezés szintén megingató lehet.


Egyet is lehet érteni


A szélsőjobboldali nézeteket valló valami olyasmit mond, amiről azt gondolod, hogy "lehet benne valami igazság"? Ez esetben nyugodtan igazat lehet adni, megértést mutatni. De továbbra sem engedhetünk abból, hogy az általánosító kijelentéseket kétségbe vonjuk.


Maradjunk tárgyilagosak


A szélsőjobb pozíciók képviselőivel vagy a nyíltan agitáló szélsőjobboldaliakkal való érintkezésre is érvényes a netikett, tehát az internet viselkedési szabályai. Minden megnyilvánulásnál udvariasnak és tárgyilagosnak kellene maradni, és nem belemenni polémiába vagy veszekedésbe. Hogy az embernek nem muszáj vagy nem akar szélsőjobb pozíciókról beszélgetni, meg lehet mondani kimért, világos szavakkal.  Ha a provokálás tovább folytatódik, a diszkusszió érdekében jobb nem tudást venni a zargatóról.


Jelentés


Ha a tárgyilagos beavatkozás nem jár eredménnyel, a szélsőjobboldali felhasználót jelenteni lehet (többen összefogva akár) a fórum kezelőjének, hogy tiltsa le az oldalról, a felhasználási feltételekre hivatkozva. Persze ne tápláljunk hiú reményeket. Sok esetben újra felbukkannak más felhasználói név alatt. Állandó figyelemre van szükség, de megéri még akkor is, ha csak annyit érünk el, hogy elbizonytalanítjuk a szélsőjobboldali nézeteket.


A közösségi oldalakon


Ahogy a fórumokra az jellemző, hogy a szélsőjobboldaliak terjeszkedés céljából szállják meg esetenként, nem feltétlenül igaz ez a közösségi oldalakra, mint a Myspace vagy a Facebook. Itt inkább saját csoportjaikon belül hálóznak, és a közösség ezen részterritóriumát kezdettől fogva irányítás alatt tartják. Egyértelműbb szimbolikával és durvább kijelentésekkel dolgoznak: nem a politika térnyerés a cél, hanem a saját világnézet ünneplése.


Ilyen szélsőjobb online parallelvilágok ellen gyakorlati okokból a közösség adminisztrátoraihoz kell először fordulni. Törvénybe ütköző eseteknél az üzemeltetőnek kötelessége is, hogy aktívan fellépjen. Ha egy közösségi portál hiteles akar maradni, nem tűrheti a szélsőjobboldali nézeteket, ha egyidejűleg demokratikus nézetek ismer el. Aki platformot bocsát rendelkezésre a szélsőjobboldali ideológiáknak, az hozzájárul annak terjedéséhez. Miért ne lehetne a saját profiloldalra egy neonáci ellenes bannert kihelyezni?


Toni Peter (a Berlini Antifasiszta Sajtóarchívum és Képzési Centrum munkatársa)
Forrás:

Netz gegen Nazis

http://www.netz-gegen-nazis.de/artikel/neonazis-in-internetforen


Bundeszentrale für politische Bildung

http://www.bpb.de/themen/0CV5X0,0,Parolen_parieren!.htmlÖsszeállította és fordította Gubicskó Ágnes


Hosting & Design: BitZona