Minden, amit a Civil Kurázsiról tudni akarsz

Projektünket támogatásod segítségével tovább folytatjuk!

Add nekünk az egy százalékod! 18260144-2-43


1% Te Mit Tennél?

Rasszista támadás a villamoson

Villamoson utazol a városközpont felé. Hirtelen észreveszed, hogy két fiatal férfi előbb szóban inzultálni, majd lökdösni kezd egy afroamerikai/fekete/színesbőrű/roma nőt. Amikor a nő kéri, hagyják abba, az utasok közül senki nem kel a védelmére.


Te mit tehetsz

Ebben a helyzetben gyors és határozott reakcióra van szükség, hiszen a nő veszélyben van, segítségre van szüksége. Íme néhány egyszerű dolog, amit akkor is megtehetsz, ha úgy érzed félsz és tanácstalan vagy.

- Kérd meg a villamosvezetőt, hogy hívja a rendőrséget. Ha van nálad mobiltelefon, te magad is hívhatod őket. Ha nem tudsz érintkezésbe lépni a vezetővel, kérj meg egy másik utast, aki közelebb van a villamos elejéhez.

- Szólítsd fel a támadókat – határozottan de nem agresszíven –, hogy hagyják abba a nő bántalmazását. Ha már egyvalaki reagál, valószínűbb, hogy mások is csatlakoznak hozzá. Azzal, hogy az emberek közbeavatkoznak, a támadók megértik, akciójuk ellenszenvet váltott ki a remélt közöny vagy hallgatólagos támogatás helyett.

- Tartsd a szemkontaktust a megtámadott nővel és biztosítsd őt segítségedről.

- Próbálj megszólítani más utasokat és megkérni őket, hogy keljenek ők is a nő védelmére. Fontos, hogy közvetlenül, személyre szólóan intézd a megszólítást utastársaidhoz, így sokkal valószínűbb, hogy segíteni fognak (Pl.: Ön, ott abban a kék kabátban… stb.)

- Soha ne tegezd vagy szólítsd meg túlságosan közvetlen formában az elkövetőket, ezzel csak fokozhatod haragjukat és agressziójukat. Ráadásul a többi utas azt hiheti, hogy ismered a zaklatókat és csak személyes konfliktus zajlik köztetek.

- Soha ne provokáld az elkövetőket és ne hagyd, hogy ők provokálhassanak téged. Tartózkodj attól, hogy bámulod őket, mert ez csak fokozhatja agresszivitásukat és a szituáció még jobban eszkalálódik.

- Megkérheted a vezetőt, hogy zárja be addig az ajtókat, amíg a rendőrség megérkezik.

- Ha az elkövetők elmenekülnek, a rendőrségnek szüksége lesz a támadók pontos leírására, hogy megkezdhessék a nyomozást, ezért próbálj olyan pontos jellemzést adni róluk (nemük, koruk, kinézetük, bármilyen jellegzetességük), amilyet csak tudsz. Figyelj arra is, merre menekültek.


Sok hasonló szituáció elképzelhető. Nagyon fontos, hogy mindenféleképpen cselekedj. Az aktív közbelépésed megmutatja az elkövetőknek, hogy a támadásuk nem maradt észrevétlen, hogy vannak, akik közbeavatkoznak és így felelősségre vonhatják őket. Ha közönyös maradsz, azt a támadók, a publikum és az áldozat is úgy értelmezheti, hogy egyetértesz a zaklatókkal. Egy egyszerű lépés azonban megváltoztathatja a helyzetet és az áldozat szempontjából nagyon más végkifejletet eredményezhet.Fordította: Schwarcz Gyöngyi

Forrás: United Information Leaflet 30. (http://www.unitedagainstracism.org/pdfs/CourageLeaflet_GB.pdf)